Skip to main content

Nyheter och händelser


Allt du vill veta om PEEK

Se potentialen i PEEK polymer för 3D-utskrifter! En detaljerad guide:


Utforska den innovativa tillämpningen inom 3D-utskrift av kompositmaterial.

Den spirande utforskningen av kompositmaterial i 3D-utskrift representerar en lovande trend. Det är redo att övervinna begränsningarna med traditionella metoder, vilket leder till betydande kostnads- och tidsbesparingar inom komposittillverkningssektorn.

Institutet för industriella nya material (Dezhou) grundades i januari 2021 och är dedikerade till att forska, utveckla och kommersialisera teknik relaterade till marina kompositmaterial, 5G-kommunikationskompositer, avancerade komposittillverkningsprocesser och avancerad utrustning. Som en provinsiell "FoU-institution i ny stil" i Kina samarbetar institutet med INTAMSYS för att gå i spetsen för två initiativ för att tillämpa 3D-utskriftsteknologi för att utveckla och implementera kompositprodukter.

3D-utskrift direkt tillverkning: en ersättning för traditionella kompositmaterialformningsprocesser

Att utveckla insugningsgrenrör för en specifik flygplansmotor var ett betydande projekt vid institutet. Insugningsgrenrör, kritiska komponenter i motorsystem, påverkar direkt motorns totala prestanda. Deras komplexa struktur har dock inneburit utmaningar under utvecklingen, såsom svårigheter att tillverka formar, höga kostnader och den tidskrävande vibrationssvetsprocessen. Detta har lett till längre ledtider och minskad effektivitet i produktutvecklingen.

För att möta dessa utmaningar inledde institutet sitt första försök att direkt producera insugningsgrenrör med FFF 3D-utskriftsteknik. Efter att noggrant undersöka och utvärdera olika märken av FFF 3D-skrivare baserat på materialprestanda, utrustningskapacitet och servicestöd, valde institutet FUNMAT PRO 610HT 3D-skrivaren från INTAMSYS och PEEK-CF kompositmaterial för produktutveckling och applikation.

Som en högpresterande FFF-utskriftsutrustning är FUNMAT PRO 610HT huvudsakligen designad för utskrift av termoplastiska material med hög temperatur som PEEK, ULTEM och PPSU. Den kan hantera ett brett utbud av termoplastiska material som finns på marknaden, inklusive specialanpassade. Dess konstanttemperaturkammare säkerställer utmärkt prestanda vid utskrift av högpresterande material. Med duellmunstyckes uppvärmningstemperatur på upp till 500°C och en kammartemperatur på 300°C kan den skriva ut högtemperaturmaterial utan förvrängning, vilket säkerställer omslagsfri utskrift samtidigt som den effektivt smälter de flesta termoplaster.

Den slutliga 3D-utskrivna komponenten mäter 218,4×216,4×95,4 mm. Utvecklad gemensamt av experter från institutet och ingenjörer från INTAMSYS, designen optimerades för tillverkning (DfAM), och tryckprocesserna justerades för följande förbättringar:

Minskad vikt med 30 %: Med den tunnaste väggen på den tryckta produkten som endast mäter 1,7 mm, jämfört med cirka 3 mm för traditionella formsprutade insugningsgrenrörsprodukter, reduceras flygplanets vikt avsevärt.

Måttnoggrannhet: Delarnas dimensioner är noggrant kontrollerade inom ±0,2 mm, vilket säkerställer korrekt installation av insugningsröret.

Förbättrad mekanisk styrka med 30 %: Produkten uppvisar en mekanisk hållfasthet på 100 MPa, vilket överstiger den för traditionella formsprutade PA66-GF-produkter med över 30 %.

Högtemperaturbeständighet: Kan motstå långtidstemperaturer på upp till 114°C, produktens mångsidighet utökas kraftigt för olika applikationer.

När man överväger tillverkningseffektivitet, om denna del tillverkades med traditionella formsprutningsprocesser, skulle det kräva verktygskostnader på cirka $27803, med en 45-dagars ledtid för verktyg. Men med 3D-utskriftsteknik kan produkten sömlöst tillverkas som en enda integrerad del, vilket minskar kostnaderna till endast en tiondel av traditionella metoder och förkortar produktionstiden till bara 4-7 dagar.

Att integrera 3D-utskrift i traditionella processer: ett nytt paradigm för tillverkning av kompositmaterial

Förutom att direkt tillverka kompositmaterialkomponenter, låser blandning av 3D-utskrift med traditionella tekniker upp lösningar för utmaningar som konventionella metoder kämpar med, vilket säkerställer optimal prestanda, kostnadseffektivitet och tidsbesparande fördelar. Med denna innovativa strategi i åtanke, samarbetade institutet med ett ledande inhemskt universitet för att utveckla en robotstyrd kompositmaterialmanipulatorarm.

Ursprungligen användes FUNMAT PRO 610HT 3D-skrivaren för att sömlöst producera den interna stödstrukturen på manipulatorarmen med PEEK-CF-material. Denna komponent är känd för sin stora storlek, böjda ytor, höga styvhet-till-vikt-förhållande och exceptionella specifika styrka. Dessa egenskaper visar utskriftsutrustningens förmåga att skapa komplexa högpresterande delar.

Därefter tillämpade institutet en förimpregnerad uppläggningsmetod för att omsluta kolfiber runt den 3D-printade strukturen. Detta tillvägagångssätt gav en lätt, robust manipulatorarm av kompositmaterial snabbt och överkomligt, som kringgick behovet av formverktyg samtidigt som den uppnådde en strukturell styrka jämförbar med aluminiumlegeringar.

Förutom integrering med förimpregnerade uppläggningsprocesser, erbjuder 3D-utskrift en omfattande potential för sammanslagning med olika andra tekniker, inklusive traditionell filamentlindning, automatiserad uppläggning och formpressningsprocesser.

3D-utskrift har uppnått genombrott inom både direkt tillverkning av produktkomponenter, såväl som i integration med traditionella processer, vilket ger betydande bidrag till att förbättra effektiviteten och minska kostnaderna vid tillverkning av kompositmaterialprodukter. Genom samarbete med INTAMSYS har Institute of Industrial New Materials visat sin styrka inom teknisk innovation och visat upp den enorma potentialen hos 3D-utskriftsteknik vid design, tillverkning och utveckling av applikationer för kompositmaterialprodukter.


Additiva AB på EuroExpo i Karlstad

Välkommen förbi montern och se vad man kan göra med Intamsys 3D-skrivare för additiv tillverkning!

(Klicka på bilden för fri biljett)

3dskrivare från Intamsys kan användas både till prototyper och till slutprodukter. Dessa 3dskrivare är avsedda för de starkaste polymererna som ASA, Nylon, Polycarbonat, Ultem och PEEK, PEEK-CF. På mässan kan du se själv vad som går att göra med dessa industriella 3dskrivare tillsammans med de starkaste materialen.
Dessa utkrifter med de tåligaste polymermaterialen klarar upp till en bit över 300C och de flesta kemikalier.
De kan i en del fall ersätta metaller och därigenom sänka framtagningskostnaderna rejält för nya och befintliga produkter.


Installerat en ny Funmat PRO 610HT hos kund.

Ska bli intressant att se vad denna professionella kund kan åstadkomma med denna maskin...


Ny 3D-skrivare från Intamsys - Funmat PRO 310

 • Mer info Funmat PRO 310...

  • uppvärmd byggkammare 100°
  • byggplatta upp till 160°
  • byggkammare upp till 305x260x260mm
 • IDEX Dual Independent Extruder Technology

  IDEX möjligör att printa ut två identiska detaljer parallellt med varsitt printerhuvud. 

 • Välisolerad byggkammare

  Rätt värme för respektive
  valt byggmaterial ger repeterbara
  resultat.

 • Mjukvara för övervakning och kontroll

 • SDK-kit tillgängligt för programmering.


Holländska flottan använder Intamsys 3dskrivare för framtagning av reservdelar i fält

3D-utskrifter blir mer och mer en nyckelteknologi för den holländska flottan. Genom att printa delar ombord på fregatter blir de mindre beroende av komplexa logistikoperationer. Den senaste utvecklingen är något man benämner AMCOD, ett mobilt reparationscenter integrerat i en standardcontainer. Inom en timme efter installationen var som helst i världen kan försvarsenheter börja 3D-printa polymerdelar. I denna AMCOD används INTAMSYS FUNMAT PRO 410 3D-skrivare för att skriva ut reservdelar som utsätts för både mekaniska och termiska påfrestningar.

Läs hela historien här: Om Holländska flottan och 3dskrivare

Porsche väljer att investera i Intamsys.

Den här investeringen från Porsche Ventures är ett sätt för Porsche att fortsätta sin digitala transformering, ha åtkomst till nya innovativa teknologier och att lättare kunna anpassa sig till marknaden förändringar.

Länk till: Porsche invests in 3d printing specialist Intamsys

Intamsys producerar effektivare med Funmat PRO 610

Intamsys använder Funmat PRO 610 HT i sin egen produktionslina för direkttillverkning av detaljer i korta serier genom att skriva ut nozzlekåpor till Intamsys minsta 3D-skrivare instegsmodellern Funmat HT. Tidigare tog detta runt 35 timmar för att ta fram en batch på 54 st kåpor.
Genom att numera använda Funmat PRO 610 HT i produktionen har tiden kortats till 3 timmar för att framställa samma antal. Kåporna kan också användas direkt utan någon postprocess. Tack vare detta minskar beroendet av externa underleverantörer och detaljer kan nu framställas med kort varsel utan risk för produktionsstörningar pga externa omständigheter.


INTAMSYS rapporterar att företaget sålt över 1 500 AM system

INTAMSYS rapporterar att företaget sålt över 1 500 AM-system för högprestandamaterial som PEEK, PEKK, PAEK och PEI till dagens datum.

Den Shanghaibaserade tillverkaren, vars namn står för INtelligent AM SYStems, har sedan starten 2013 haft som mål att göra denna teknik tillgänglig för tillverkningsindustrin. Bara det senaste året såldes nästan 500 st Funmat HT, företagets instegsmodell, globalt sett.

Läs hela artikeln här (Eng)


Tillbaks med 3D-skrivare på Elmia Subcontractor

Elmia SubContractor i Jönköping, äntligen tillbaks på mässan
för tillverkande företag - Elmia Subcontractor!
Det märks tydligt att allt fler upptäcker möjligheterna
med AM-teknik och material med hög hållfasthet. Det går att konstruera för mindre vikt när man inte har de traditionella tillverkningsmetodernas begränsningar.


Första ordern i EU på FUNMAT PRO 610HT

Shanghai, China / Stuttgart, Germany, October 22, INTAMSYS Technology Co. Ltd en ledande tillverkare inom högprestandamaterial för 3D-utskrifter, har fått sin första order till sitt tyska dotterföretag Intamsys GmbH i Stuttgart där man förra månaden signerade en order på ett INTAMSYS FUNMAT PRO 610 HT system som ska installeras på ett tyskt industriforskningsinstitut i världsklass.
Som en del av vårt “Early Customer Adoption Program(ECAP)”, planerar INTAMSYS att installera ett begränsat antal system i Europa mot slutet av året.
Vi är glada för ordern på den första Funmat PRO 610 HT printern. Detta känns som vårt teams hårda arbete gett resultat men det känns också som ett erkännande från marknaden att vår marknadsstrategi att förse våra industrikunder med avancerade 3D produktionssystem avsedda för tillverkning av detaljer av högprestandapolymerer som PEEK och Ultem är riktigt” säger Charles Han, CEO på Intamsys.

“Största anledningen att just denna kund valde INTAMSYS FUNMAT PRO 610 HT är dess konstruktion med den mest avancerade tekniska specifikationen som går hitta idag. Vårt strategiska materialsystem låter våra kunder utveckla applikationer för sina industriella klienter genom att använd de mest avancerade materialen på marknaden för att producera detaljer med önskade egenskaper gällande vikt, mekanisk styrka samt motståndskraft mot värme och kemikalier.Lika viktigt är vårt gemensamma partnerskap för att utveckla industriella applikationer som är till nytta för våra framtida industrikunder, Detta är bara början när vi nu ser fram emot vår nästa kunds erfarenheter” lägger Bart Lefeink till, VP EMEA, Intamsys.

Nyheter

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!